Medzná hodnota: Rozdiel medzi revíziami
(Vytvorená stránka „{{DISPLAYTITLE:medzná hodnota}} Skratka: MH ==Význam== Medzná hodnota ukazovateľa akosti pitnej vody, väčšinou horná hranica rozmedzia prípustných hodnôt, pr...“) |
|||
(4 medziľahlé úpravy od rovnakého používateľa nie sú zobrazené.) | |||
Riadok 6: | Riadok 6: | ||
==Príklad== | ==Príklad== | ||
− | Medzi ukazovatele s medznou hodnotou patria napr. koliformné baktérie, kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C, kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 °C, [[bezfarebné bičíkovce]], železité a mangánové baktérie, živé a mŕtve baktérie, [[abiosestón]], amónne ióny, celkové rozpustné látky, farba, [[hliník]], [[horčík]], chloridy, [[mangán]], [[meď]], pH, sírany, [[sodík]], chuť, zákal, [[zinok]], voľný chlór, ozón, chloroform a iné. | + | Medzi ukazovatele s medznou hodnotou patria napr. [[koliformné baktérie]], [[kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C]], [[kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 °C]], [[bezfarebné bičíkovce]], [[železité a mangánové baktérie]], živé a mŕtve baktérie, [[abiosestón]], amónne ióny, celkové rozpustné látky, farba, [[hliník]], [[horčík]], chloridy, [[mangán]], [[meď]], pH, sírany, [[sodík]], [[chuť]], [[zákal]], [[zinok]], voľný chlór, ozón, chloroform a iné. |
==Zdroj== | ==Zdroj== | ||
Ilavský, J., Barloková, D., Biskupič, F., 2008: Chémia vody a hydrobiológia. Slovenská technická univerzita v Bratislave, Bratislava, 304 s. | Ilavský, J., Barloková, D., Biskupič, F., 2008: Chémia vody a hydrobiológia. Slovenská technická univerzita v Bratislave, Bratislava, 304 s. | ||
[[Category:SK]][[Category:Zdravotné indikátory]][[Category:Environmentálne indikátory]] | [[Category:SK]][[Category:Zdravotné indikátory]][[Category:Environmentálne indikátory]] |
Aktuálna revízia z 22:15, 25. október 2015
Skratka: MH
Význam
Medzná hodnota ukazovateľa akosti pitnej vody, väčšinou horná hranica rozmedzia prípustných hodnôt, pri prekročení ktorých stráca voda vyhovujúcu akosť v danom ukazovateli.
Príklad
Medzi ukazovatele s medznou hodnotou patria napr. koliformné baktérie, kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C, kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 °C, bezfarebné bičíkovce, železité a mangánové baktérie, živé a mŕtve baktérie, abiosestón, amónne ióny, celkové rozpustné látky, farba, hliník, horčík, chloridy, mangán, meď, pH, sírany, sodík, chuť, zákal, zinok, voľný chlór, ozón, chloroform a iné.
Zdroj
Ilavský, J., Barloková, D., Biskupič, F., 2008: Chémia vody a hydrobiológia. Slovenská technická univerzita v Bratislave, Bratislava, 304 s.