Pitná voda: Rozdiel medzi revíziami
Riadok 25: | Riadok 25: | ||
|- | |- | ||
| 4. | | 4. | ||
− | |Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 | + | |[[Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C]] |
|19. | |19. | ||
|[[Hliník]] | |[[Hliník]] | ||
|- | |- | ||
| 5. | | 5. | ||
− | |Kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 | + | |Kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 °C |
|20. | |20. | ||
|Voľný chlór | |Voľný chlór |
Verzia zo dňa a času 21:34, 25. október 2015
Je voda v jej pôvodnom stave alebo po úprave určená na pitie, varenie, prípravu potravín alebo na iné domáce účely bez ohľadu na jej pôvod a na to, či bola dodaná z rozvodnej siete, cisterny alebo ako voda balená do spotrebiteľského balenia a voda používaná v potravinárskych podnikoch pri výrobe, spracovaní, konzervovaní alebo predaji výrobkov alebo látok určených na ľudskú spotrebu (§17 ods. 1) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov).
V právnej úprave EÚ je pre pojem „pitná voda“ rovnocenný pojem „voda vhodná na ľudskú spotrebu“.
Kontrola kvality pitnej vody a jej zdravotná bezpečnosť sa určuje prostredníctvom súboru 83 ukazovateľov kvality vody, reprezentujúcich fyzikálne, chemické, biologické a mikrobiologické vlastnosti vody. Ukazovatele kvality pitnej vody sú definované nariadením vlády SR č. 354/2006 Z. z., doplnený nariadením vlády SR č. 496/2010 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu.
Okrem úplného rozboru vody sa na kontrolu a získavanie pravidelných informácií o stabilite vodárenského zdroja a účinnosti úpravy vody, najmä dezinfekcie (ak sa vykonáva), biologickej kvality a senzorických vlastností pitnej vody vykonáva minimálny rozbor - vyšetrenie 29 ukazovateľov kvality vody podľa tab. Zoznam ukazovateľov, ktoré sú súčasťou minimálneho rozboru pitnej vody. Táto minimálna analýza sa vykonáva aj pri mimoriadnych odberoch, pri uvedení novej časti vodovodu do prevádzky, ak došlo k prerušeniu dodávky na viac ako 24 hodín a pred začiatkom sezónneho využívania verejného vodovodu alebo vodného zdroja určeného na hromadné zásobovanie.
P.č. | Ukazovateľ | P.č. | Ukazovateľ |
---|---|---|---|
1. | Escherichia coli | 16. | Farba |
2. | Koliformné baktérie | 17. | Dusičnany |
3. | Enterokoky (fekálne streptokoky) | 18. | Dusitany |
4. | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C | 19. | Hliník |
5. | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 °C | 20. | Voľný chlór |
6. | Bezfarebné bičíkovce | 21. | Chemická spotreba kyslíka manganistanom |
7. | Živé organizmy (okrem bezfarebných bičíkovcov) | 22. | Chuť |
8. | Vláknité baktérie (okrem železitých a mangánových baktérií) | 23. | Vodivosť |
9. | Železité a mangánové baktérie | 24. | Mangán |
10. | Mikromycéty | 25. | Pach |
11. | Mŕtve organizmy | 26. | Reakcia vody |
12. | Abiosestón | 27. | Zákal |
13. | Clostridium perfringens | 28. | Železo |
14. | Absorbancia (254 nm, 1 cm) | 29. | Teplota |
15. | Amónne ióny |
Odkazy
- Nariadenie vlády Slovenskej republiky 496/2010 Z. z.
- Nariadenie vlády Slovenskej republiky 354/2006 Z. z.
- Enviroportál: Dôležité pojmy