pitná voda
- Je voda v jej pôvodnom stave alebo po úprave určená na pitie, varenie, prípravu potravín alebo na iné domáce účely bez ohľadu na jej pôvod a na to, či bola dodaná z rozvodnej siete, cisterny alebo ako voda balená do spotrebiteľského balenia a voda používaná v potravinárskych podnikoch pri výrobe, spracovaní, konzervovaní alebo predaji výrobkov alebo látok určených na ľudskú spotrebu (§17 ods. 1) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov).
V právnej úprave EÚ je pre pojem „pitná voda“ rovnocenný pojem „voda vhodná na ľudskú spotrebu“.
Kontrola kvality pitnej vody a jej zdravotná bezpečnosť sa určuje prostredníctvom súboru 83 ukazovateľov kvality vody, reprezentujúcich fyzikálne, chemické, biologické a mikrobiologické vlastnosti vody. Ukazovatele kvality pitnej vody sú definované nariadením vlády SR č. 354/2006 Z. z., doplnený nariadením vlády SR č. 496/2010 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu.
Okrem úplného rozboru vody sa na kontrolu a získavanie pravidelných informácií o stabilite vodárenského zdroja a účinnosti úpravy vody, najmä dezinfekcie (ak sa vykonáva), biologickej kvality a senzorických vlastností pitnej vody vykonáva minimálny rozbor - vyšetrenie 29 ukazovateľov kvality vody podľa tab.č.1. Táto minimálna analýza sa vykonáva aj pri mimoriadnych odberoch, pri uvedení novej časti vodovodu do prevádzky, ak došlo k prerušeniu dodávky na viac ako 24 hodín a pred začiatkom sezónneho využívania verejného vodovodu alebo vodného zdroja určeného na hromadné zásobovanie.
P.č. | Ukazovateľ | P.č. | Ukazovateľ |
---|---|---|---|
1. | Escherichia coli | 16. | Farba |
2. | Koliformné baktérie | 17. | Dusičnany |
3. | Enterokoky (fekálne streptokoky) | 18. | Dusitany |
4. | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 0C | 19. | Hliník |
5. | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 0C | 20. | Voľný chlór |
6. | Bezfarebné bičíkovce | 21. | Chemická spotreba kyslíka manganistanom |
7. | Živé organizmy (okrem bezfarebných bičíkovcov) | 22. | Chuť |
8. | Vláknité baktérie (okrem železitých a mangánových baktérií) | 23. | Vodivosť |
9. | Železité a mangánové baktérie | 24. | Mangán |
10. | Mikromycéty | 25. | Pach |
11. | Mŕtve organizmy | 26. | Reakcia vody |
12. | Abiosestón | 27. | Zákal |
13. | Clostridium perfringens | 28. | Železo |
14. | Absorbancia (254 nm, 1 cm) | 29. | Teplota |
15. | Amónne ióny |
Odkazy
- Nariadenie vlády Slovenskej republiky 496/2010 Z. z.
- Nariadenie vlády Slovenskej republiky 354/2006 Z. z.
- Enviroportál: Dôležité pojmy