kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 °C

Z TSENZ
Verzia z 21:39, 25. október 2015, ktorú vytvoril Vrut (diskusia | príspevky) (Vytvorená stránka „{{DISPLAYTITLE:kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 °C}} Kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 °C sú indikátorom všeobecného znečistenia vody. Patria sem mikr...“)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie


Kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 °C sú indikátorom všeobecného znečistenia vody. Patria sem mikroorganizmy, ktorých optimálna teplota rastu je pri 37 °C. Patria sem najmä mezofilné baktérie, príp. aj termofilné baktérie. Ich optimálna teplota rastu indukuje spojenie s teplokrvnými organizmami, preto majú vyšší hygienický význam ako parameter kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C. Kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 °C patria medzi mikrobiologické a biologické ukazovatele kvality pitnej vody. Medzná hodnota vzťahujúca sa na hromadné zásobovanie pitnou vodou je 50 KTJ/1 ml, na individuálne zásobovanie pitnou vodou je 100 KTJ/1 ml a na balenú pitnú vodu je 20 KTJ/1 ml.

Pozri aj Kultivovateľné mikroorganizmy pri 36 °C ± 1 °C.

Zdroje

  1. Klaban, V., 2011: Ekologie mikroorganismů. Ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Galén, Praha, 549 s.
  2. Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 496/2010 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 354/2006 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu.