Kultivovateľné mikroorganizmy pri 36 °C ± 1 °C

Z TSENZ
Verzia z 19:52, 25. október 2015, ktorú vytvoril Vrut (diskusia | príspevky) (Vytvorená stránka „{{DISPLAYTITLE:Kultivovateľné mikroorganizmy pri 36 °C ± 1 °C}} Sú to mezofilné mikroorganizmy (najmä zo skupiny baktérií), ktorých minimálna teplota rastu...“)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie


Sú to mezofilné mikroorganizmy (najmä zo skupiny baktérií), ktorých minimálna teplota rastu je vyššia ako 5 °C a optimálna teplota je nižšia ako 45 °C. Predstavujú väčšinu všetkých mikroorganizmov. U baktérií sa optimálna teplota rastu pohybuje najčastejšie okolo 37 °C. Kultivovateľné mikroorganizmy pri 36 °C ± 1 °C patria k indikátorom všeobecného znečistenia. Ich výskyt nad stanovenú hranicu indikuje u potravín všeobecné znečistenie a u pitnej vody organické znečistenie. Sú to mikroorganizmy, ktoré sa bežne vyskytujú vo všetkých typoch vodného prostredia. Z hygienického hľadiska sa im nepripisuje taký veľký význam ako indikátorom fekálneho znečistenia. Riziko, že sa medzi nimi vyskytujú patogénne mikroorganizmy je veľmi nízke. Medzná hodnota kultivovateľných mikroorganizmov pri 36 °C ± 1 °C je vo vodách kúpalísk 100 KTJ/100 ml (pred začiatkom kúpacej sezóny, jedenkrát za 14 dní v bazéne bez recirkulácie vody, jedenkrát za mesiac v bazéne s recirkuláciou vody).

Príklad

Medzi mezofilné mikroorganizmy patrí napr. Escherichia coli, Neisseria gonorrhoeae, Bacillus cereus, Saccharomyces cerevisiae, Chilomonas paramaecium.

Zdroje

  1. Betina, V., Nemec, P., 1977: Všeobecná mikrobiológia. Alfa, Bratislava, 477 s.
  2. Klaban, V., 2011: Ekologie mikroorganismů. Ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Galén, Praha, 549 s.
  3. Šilhánková, L., 2008: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia, Praha, 364 s.
  4. Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 308/2012 Z.z. o požiadavkách na kvalitu vody, kontrolu kvality vody a o požiadavkách na prevádzku, vybavenie prevádzkových plôch, priestorov a zariadení na prírodnom kúpalisku a na umelom kúpalisku.