Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C: Rozdiel medzi revíziami

Z TSENZ
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „{{DISPLAYTITLE:Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C}} Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C sú indikátorom všeobecného znečistenia vody. Patria sem najm...“)
 
 
Riadok 3: Riadok 3:
 
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C sú indikátorom všeobecného znečistenia vody. Patria sem najmä baktérie, ktorých optimálna teplota rastu je pri 22 °C. Patria sem najmä mezofilné baktérie, ale aj psychrofilné druhy. Ich počet vo vode dáva informáciu o celkovom bakteriálnom znečistení vody. Ich zvýšené počty signalizujú prienik znečistenia z okolia alebo nedostatočnú úpravu vody alebo dezinfekciu.
 
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C sú indikátorom všeobecného znečistenia vody. Patria sem najmä baktérie, ktorých optimálna teplota rastu je pri 22 °C. Patria sem najmä mezofilné baktérie, ale aj psychrofilné druhy. Ich počet vo vode dáva informáciu o celkovom bakteriálnom znečistení vody. Ich zvýšené počty signalizujú prienik znečistenia z okolia alebo nedostatočnú úpravu vody alebo dezinfekciu.
  
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C patria medzi mikrobiologické a biologické ukazovatele kvality pitnej vody. Medzná hodnota vzťahujúca sa na hromadné zásobovanie pitnou vodou je 200 [[KTJ]]/1 ml, na individuálne zásobovanie pitnou vodou je 500 [[KTJ]]/1 ml a na balenú pitnú vodu je 100 [[KTJ]]/1 ml.
+
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C patria medzi mikrobiologické a biologické ukazovatele kvality [[pitná voda|pitnej vody]]. Medzná hodnota vzťahujúca sa na hromadné zásobovanie [[pitná voda|pitnou vodou]] je 200 [[KTJ]]/1 ml, na individuálne zásobovanie [[pitná voda|pitnou vodou]] je 500 [[KTJ]]/1 ml a na balenú [[pitná voda|pitnú vodu]] je 100 [[KTJ]]/1 ml.
  
 
==Zdroje==
 
==Zdroje==
 
# Klaban, V., 2011: Ekologie mikroorganismů. Ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Galén, Praha, 549 s.
 
# Klaban, V., 2011: Ekologie mikroorganismů. Ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Galén, Praha, 549 s.
# Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 496/2010 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 354/2006 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu.  
+
# Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 496/2010 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 354/2006 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu.  
 
[[Category:SK]][[Category:Zdravotné indikátory]][[Category:Environmentálne indikátory]]
 
[[Category:SK]][[Category:Zdravotné indikátory]][[Category:Environmentálne indikátory]]

Aktuálna revízia z 21:32, 25. október 2015


Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C sú indikátorom všeobecného znečistenia vody. Patria sem najmä baktérie, ktorých optimálna teplota rastu je pri 22 °C. Patria sem najmä mezofilné baktérie, ale aj psychrofilné druhy. Ich počet vo vode dáva informáciu o celkovom bakteriálnom znečistení vody. Ich zvýšené počty signalizujú prienik znečistenia z okolia alebo nedostatočnú úpravu vody alebo dezinfekciu.

Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C patria medzi mikrobiologické a biologické ukazovatele kvality pitnej vody. Medzná hodnota vzťahujúca sa na hromadné zásobovanie pitnou vodou je 200 KTJ/1 ml, na individuálne zásobovanie pitnou vodou je 500 KTJ/1 ml a na balenú pitnú vodu je 100 KTJ/1 ml.

Zdroje

  1. Klaban, V., 2011: Ekologie mikroorganismů. Ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Galén, Praha, 549 s.
  2. Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 496/2010 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 354/2006 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu.