Salmonelóza: Rozdiel medzi revíziami
(Vytvorená stránka „{{DISPLAYTITLE:salmonelóza}} :Anglický ekvivalent: salmonellosis Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie. Prameňom nákazy sú najmä sliepky a...“) |
|||
Riadok 2: | Riadok 2: | ||
:Anglický ekvivalent: [[salmonellosis]] | :Anglický ekvivalent: [[salmonellosis]] | ||
− | Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie. Prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina. Infekcia sa prenesie na človeka konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely, najmä mäso a vajcia a výrobky z nich. Vznik a priebeh ochorenia závisí od infekčnej dávky. Prejavy nákazy sa dostavia za 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín, z nich sú najčastejšie majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, mäsové výrobky či iné vaječné jedlá. Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby. Priebeh ochorenia, najmä v súvislosti s veľkou stratou tekutín, môže byť vážny hlavne u detí a starších pacientov. | + | Salmonelóza je akútne bakteriálne [[hnačka|hnačkové]] ochorenie. Prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina. Infekcia sa prenesie na človeka konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely, najmä mäso a vajcia a výrobky z nich. Vznik a priebeh ochorenia závisí od infekčnej dávky. Prejavy nákazy sa dostavia za 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín, z nich sú najčastejšie majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, mäsové výrobky či iné vaječné jedlá. Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby. Priebeh ochorenia, najmä v súvislosti s veľkou stratou tekutín, môže byť vážny hlavne u detí a starších pacientov. |
==Odkazy== | ==Odkazy== |
Aktuálna revízia z 22:58, 18. máj 2015
- Anglický ekvivalent: salmonellosis
Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie. Prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina. Infekcia sa prenesie na človeka konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely, najmä mäso a vajcia a výrobky z nich. Vznik a priebeh ochorenia závisí od infekčnej dávky. Prejavy nákazy sa dostavia za 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín, z nich sú najčastejšie majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, mäsové výrobky či iné vaječné jedlá. Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby. Priebeh ochorenia, najmä v súvislosti s veľkou stratou tekutín, môže byť vážny hlavne u detí a starších pacientov.
Odkazy