Sodík: Rozdiel medzi revíziami
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
+ | {{DISPLAYTITLE:sodík}} | ||
:Anglický ekvivalent: [[Natrium]], [[Sodium]] | :Anglický ekvivalent: [[Natrium]], [[Sodium]] | ||
[[File:Na.png|thumb|right|Priestorové rozloženie hodnôt sodíka v pôdnom horizonte A v okresoch SR v 1991-1995]] | [[File:Na.png|thumb|right|Priestorové rozloženie hodnôt sodíka v pôdnom horizonte A v okresoch SR v 1991-1995]] | ||
Riadok 20: | Riadok 21: | ||
* legislatíva limituje obsah sodíkových iónov v pitnej vode na 200 mg.l-1 | * legislatíva limituje obsah sodíkových iónov v pitnej vode na 200 mg.l-1 | ||
− | [[Category:SK]][[Category:ChémiaSK]][[Category:GeochémiaSK]][[Category:MedicínaSK]] | + | [[Category:SK]][[Category:ChémiaSK]][[Category:GeochémiaSK]][[Category:Chemické prvky v podzemnej vode]][[Category:Chemické prvky v pôde]][[Category:Environmentálne indikátory]][[Category:MedicínaSK]] |
Verzia zo dňa a času 00:47, 26. január 2015
Chemická značka: Na
Deficit
- sodík je biogénny prvok, v tele dospelého človeka sa nachádza priemerne 90 g vo forme kladných iónov Na+
- k značným stratám sodných iónov dochádza pri nadmernom potení, príp. pri hnačkách
- nedostatok sodných iónov v organizme sa prejavuje smädom, pocitom únavy, neschopnosťou jasne myslieť, veľký deficit zapríčiňuje poruchy centrálnej sústavy
- v oblastiach s vysokou úmrtnosťou na rakovinu je okrem deficitu iných prvkov aj deficit Na v pôdach a pitných vodách
Nadbytok
- chronicky vysoký príjem NaCl (viac ako 15 g na deň) je rizikovým faktorom pre choroby srdca, mozgové príhody, ale aj pre rakovinu žalúdka, čo potvrdzujú štúdie napr. z Japonska, Číny, Fínska
- zvýšený príjem kuchynskej soli sa považoval za príčinu vyvolania zvýšeného tlaku, dôkladnejším preskúmaním sa zistilo, že to platí asi len pre 15 % obyvateľstva
- oblasti s relatívne nízkou úmrtnosťou na onkologické ochorenia sa vyznačujú (okrem ďalších prvkov) aj dostatočným množstvom dostupného Na
- koncentrácia Na v pitných vodách má rovnako tesný vzťah k úmrtnosti na kardiovaskulárne choroby ako koncentrácia Ca a Mg
- existuje názor, že geochemické faktory majú malý vplyv na patogenézu sodíka, pretože soľ sa po stáročia používa ako pochutina, konzervačné činidlo, na zmäkčovanie tvrdej vody
- legislatíva limituje obsah sodíkových iónov v pitnej vode na 200 mg.l-1