Sodík: Rozdiel medzi revíziami

Z TSENZ
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „:Anglický ekvivalent: Natrium, Sodium Chemická značka: '''Na''' ===Deficit=== * sodík je biogénny prvok, v tele dospelého človeka sa nachádza priemern...“)
 
Riadok 1: Riadok 1:
 
:Anglický ekvivalent: [[Natrium]], [[Sodium]]
 
:Anglický ekvivalent: [[Natrium]], [[Sodium]]
 
+
[[File:Na.png|thumb|right|Priestorové rozloženie hodnôt sodíka v pôdnom horizonte A v okresoch SR v 1991-1995]]
 +
[[File:PV_Na.png|thumb|right|Priestorové rozloženie sodíka v okresoch SR v podzemnej vode v 1991-1995]]
 
Chemická značka: '''Na'''
 
Chemická značka: '''Na'''
  

Verzia zo dňa a času 23:31, 24. september 2014

Anglický ekvivalent: Natrium, Sodium
Priestorové rozloženie hodnôt sodíka v pôdnom horizonte A v okresoch SR v 1991-1995
Priestorové rozloženie sodíka v okresoch SR v podzemnej vode v 1991-1995

Chemická značka: Na

Deficit

  • sodík je biogénny prvok, v tele dospelého človeka sa nachádza priemerne 90 g vo forme kladných iónov Na+
  • k značným stratám sodných iónov dochádza pri nadmernom potení, príp. pri hnačkách
  • nedostatok sodných iónov v organizme sa prejavuje smädom, pocitom únavy, neschopnosťou jasne myslieť, veľký deficit zapríčiňuje poruchy centrálnej sústavy
  • v oblastiach s vysokou úmrtnosťou na rakovinu je okrem deficitu iných prvkov aj deficit Na v pôdach a pitných vodách

Nadbytok

  • chronicky vysoký príjem NaCl (viac ako 15 g na deň) je rizikovým faktorom pre choroby srdca, mozgové príhody, ale aj pre rakovinu žalúdka, čo potvrdzujú štúdie napr. z Japonska, Číny, Fínska
  • zvýšený príjem kuchynskej soli sa považoval za príčinu vyvolania zvýšeného tlaku, dôkladnejším preskúmaním sa zistilo, že to platí asi len pre 15 % obyvateľstva
  • oblasti s relatívne nízkou úmrtnosťou na onkologické ochorenia sa vyznačujú (okrem ďalších prvkov) aj dostatočným množstvom dostupného Na
  • koncentrácia Na v pitných vodách má rovnako tesný vzťah k úmrtnosti na kardiovaskulárne choroby ako koncentrácia Ca a Mg
  • existuje názor, že geochemické faktory majú malý vplyv na patogenézu sodíka, pretože soľ sa po stáročia používa ako pochutina, konzervačné činidlo, na zmäkčovanie tvrdej vody
  • legislatíva limituje obsah sodíkových iónov v pitnej vode na 200 mg.l-1