Sodík: Rozdiel medzi revíziami
(2 medziľahlé úpravy od rovnakého používateľa nie sú zobrazené.) | |||
Riadok 19: | Riadok 19: | ||
* koncentrácia Na v pitných vodách má rovnako tesný vzťah k úmrtnosti na kardiovaskulárne choroby ako koncentrácia Ca a Mg | * koncentrácia Na v pitných vodách má rovnako tesný vzťah k úmrtnosti na kardiovaskulárne choroby ako koncentrácia Ca a Mg | ||
* existuje názor, že geochemické faktory majú malý vplyv na patogenézu sodíka, pretože soľ sa po stáročia používa ako pochutina, konzervačné činidlo, na zmäkčovanie tvrdej vody | * existuje názor, že geochemické faktory majú malý vplyv na patogenézu sodíka, pretože soľ sa po stáročia používa ako pochutina, konzervačné činidlo, na zmäkčovanie tvrdej vody | ||
− | * legislatíva limituje obsah sodíkových iónov v pitnej vode na 200 mg. | + | * legislatíva limituje obsah sodíkových iónov v pitnej vode na 200 mg.l⁻¹ |
<gallery mode='traditional'> | <gallery mode='traditional'> | ||
− | Image:Na_Ba.png|''Obsah sodíka v pôdnom horizonte A v Bratislavskom samosprávnom kraji v rokoch | + | Image:Na_Ba.png|''Obsah sodíka v pôdnom horizonte A v Bratislavskom samosprávnom kraji v rokoch 1991–1994.'' |
− | Image:PV_Na.png|'' | + | Image:PV_Na.png|''Obsah sodíka v podzemnej vode na Slovensku v rokoch 1991–1994.'' |
+ | Image:PV_Na_Ba.png|''Obsah sodíka v podzemnej vode v Bratislavskom samosprávnom kraji v rokoch 1991–1994.'' | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Category:SK]][[Category:ChémiaSK]][[Category:GeochémiaSK]][[Category:Chemické prvky v podzemnej vode]][[Category:Chemické prvky v pôde]][[Category:Environmentálne indikátory]][[Category:MedicínaSK]] | [[Category:SK]][[Category:ChémiaSK]][[Category:GeochémiaSK]][[Category:Chemické prvky v podzemnej vode]][[Category:Chemické prvky v pôde]][[Category:Environmentálne indikátory]][[Category:MedicínaSK]] |
Aktuálna revízia z 11:16, 10. marec 2016
Chemická značka: Na
Deficit
- sodík je biogénny prvok, v tele dospelého človeka sa nachádza priemerne 90 g vo forme kladných iónov Na+
- k značným stratám sodných iónov dochádza pri nadmernom potení, príp. pri hnačkách
- nedostatok sodných iónov v organizme sa prejavuje smädom, pocitom únavy, neschopnosťou jasne myslieť, veľký deficit zapríčiňuje poruchy centrálnej sústavy
- v oblastiach s vysokou úmrtnosťou na rakovinu je okrem deficitu iných prvkov aj deficit Na v pôdach a pitných vodách
Nadbytok
- chronicky vysoký príjem NaCl (viac ako 15 g na deň) je rizikovým faktorom pre choroby srdca, mozgové príhody, ale aj pre rakovinu žalúdka, čo potvrdzujú štúdie napr. z Japonska, Číny, Fínska
- zvýšený príjem kuchynskej soli sa považoval za príčinu vyvolania zvýšeného tlaku, dôkladnejším preskúmaním sa zistilo, že to platí asi len pre 15 % obyvateľstva
- oblasti s relatívne nízkou úmrtnosťou na onkologické ochorenia sa vyznačujú (okrem ďalších prvkov) aj dostatočným množstvom dostupného Na
- koncentrácia Na v pitných vodách má rovnako tesný vzťah k úmrtnosti na kardiovaskulárne choroby ako koncentrácia Ca a Mg
- existuje názor, že geochemické faktory majú malý vplyv na patogenézu sodíka, pretože soľ sa po stáročia používa ako pochutina, konzervačné činidlo, na zmäkčovanie tvrdej vody
- legislatíva limituje obsah sodíkových iónov v pitnej vode na 200 mg.l⁻¹