Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C: Rozdiel medzi revíziami
(Vytvorená stránka „{{DISPLAYTITLE:Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C}} Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C sú indikátorom všeobecného znečistenia vody. Patria sem najm...“) |
|||
Riadok 3: | Riadok 3: | ||
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C sú indikátorom všeobecného znečistenia vody. Patria sem najmä baktérie, ktorých optimálna teplota rastu je pri 22 °C. Patria sem najmä mezofilné baktérie, ale aj psychrofilné druhy. Ich počet vo vode dáva informáciu o celkovom bakteriálnom znečistení vody. Ich zvýšené počty signalizujú prienik znečistenia z okolia alebo nedostatočnú úpravu vody alebo dezinfekciu. | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C sú indikátorom všeobecného znečistenia vody. Patria sem najmä baktérie, ktorých optimálna teplota rastu je pri 22 °C. Patria sem najmä mezofilné baktérie, ale aj psychrofilné druhy. Ich počet vo vode dáva informáciu o celkovom bakteriálnom znečistení vody. Ich zvýšené počty signalizujú prienik znečistenia z okolia alebo nedostatočnú úpravu vody alebo dezinfekciu. | ||
− | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C patria medzi mikrobiologické a biologické ukazovatele kvality pitnej vody. Medzná hodnota vzťahujúca sa na hromadné zásobovanie pitnou vodou je 200 [[KTJ]]/1 ml, na individuálne zásobovanie pitnou vodou je 500 [[KTJ]]/1 ml a na balenú pitnú vodu je 100 [[KTJ]]/1 ml. | + | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C patria medzi mikrobiologické a biologické ukazovatele kvality [[pitná voda|pitnej vody]]. Medzná hodnota vzťahujúca sa na hromadné zásobovanie [[pitná voda|pitnou vodou]] je 200 [[KTJ]]/1 ml, na individuálne zásobovanie [[pitná voda|pitnou vodou]] je 500 [[KTJ]]/1 ml a na balenú [[pitná voda|pitnú vodu]] je 100 [[KTJ]]/1 ml. |
==Zdroje== | ==Zdroje== | ||
# Klaban, V., 2011: Ekologie mikroorganismů. Ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Galén, Praha, 549 s. | # Klaban, V., 2011: Ekologie mikroorganismů. Ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Galén, Praha, 549 s. | ||
− | # | + | # Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 496/2010 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 354/2006 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu. |
[[Category:SK]][[Category:Zdravotné indikátory]][[Category:Environmentálne indikátory]] | [[Category:SK]][[Category:Zdravotné indikátory]][[Category:Environmentálne indikátory]] |
Aktuálna revízia z 21:32, 25. október 2015
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C sú indikátorom všeobecného znečistenia vody. Patria sem najmä baktérie, ktorých optimálna teplota rastu je pri 22 °C. Patria sem najmä mezofilné baktérie, ale aj psychrofilné druhy. Ich počet vo vode dáva informáciu o celkovom bakteriálnom znečistení vody. Ich zvýšené počty signalizujú prienik znečistenia z okolia alebo nedostatočnú úpravu vody alebo dezinfekciu.
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C patria medzi mikrobiologické a biologické ukazovatele kvality pitnej vody. Medzná hodnota vzťahujúca sa na hromadné zásobovanie pitnou vodou je 200 KTJ/1 ml, na individuálne zásobovanie pitnou vodou je 500 KTJ/1 ml a na balenú pitnú vodu je 100 KTJ/1 ml.
Zdroje
- Klaban, V., 2011: Ekologie mikroorganismů. Ilustrovaný lexikon biologie, ekologie a patogenity mikroorganismů. Galén, Praha, 549 s.
- Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 496/2010 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 354/2006 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu.